Cause:

Extreme armoede

Partner:

SAMEN TEGEN EXTREME ARMOEDE

Wereldwijd leven er ongeveer 700 miljoen mensen onder de extreme armoedegrens. Samen met hun gezin moeten zij rondkomen van minder dan $2,15 per dag. Door de coronacrisis en de hoge inflatie blijft dit aantal stijgen. 333 miljoen van hen is kind.

WELKE SPORTEN

We geloven dat we onze grenzen mogen opzoeken als we echt een verschil willen maken. De Muskathlon vraagt daarom om een extreme sportieve uitdaging. Maar wel één die voor bijna iedereen haalbaar is als je je goed voorbereidt. 

 • Wandelen - 63 kilometer
 • Hardlopen - 21, 42 of 63 kilometer
 • Mountainbiken - 120 kilometer

FONDSWERFDOELSTELLING

Iedere deelnemer gaat de uitdaging aan € 10.000,- op te halen voor het werk van Compassion. Waarom we voor dit bedrag gekozen hebben? Heel simpel: met dit bedrag kunnen we een significant verschil maken in de levens van kinderen die leven in extreme armoede. Uit ervaring blijkt daarnaast dat dit bedrag voor bijna alle deelnemers haalbaar is.

Reisdata

De Muskathlon Uganda vindt plaats van 31 januari tot 8 februari 2025. Als door een reden buiten de invloedssfeer van 4M en Compassion, de luchtvaartmaatschappijen geen tickets op de aangegeven data voor de meerderheid van de groep kunnen aanbieden, zal de start- en/of einddatum van de Muskathlon aangepast worden. Uiteraard zal dit tijdig gecommuniceerd worden.

Reissom

De kosten voor deze reis zijn € 2495-* Hierin is het volgende inbegrepen:

 • Vliegtickets
 • Accommodatie, transport en alle maaltijden
 • Inspiratieavonden en bijeenkomsten met o.a. trainings- en fondswerftips
 • Medische zorg tijdens de week
 • Het 'jaar van gerechtigheid', een geestelijk voorbereidingstraject op jouw reis
 • Het Muskathlon sportshirt

Niet inbegrepen is:

 • Eventuele extra kosten voor vaccinaties, e.d.
 • Kosten voor sportmedische keuring (vraag bij je verzekering na of dit eventueel vergoed wordt)
 • Eventuele visakosten
 • Eventueel transport van je mountainbike
 • VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Deze is verplicht voor alle Compassion reizen.
 • Ontmoeting met je sponsorkind als deze niet woont in de buurt van de projecten die we bezoeken.

* De projectprijs is onder voorbehoud. Op basis van de inflatie en stijgende ticketprijzen, kan de projectprijs maximaal 10% afwijken.

Programma

De Muskathlon is een traject van meerdere maanden (minimaal een half jaar) waarin we je willen helpen te leven in dienst van gerechtigheid. 

Het hoogtepunt is de Muskathlonweek, waarin je op reis gaat en wordt blootgesteld aan de rauwe werkelijkheid van extreme armoede. Zoals altijd zijn kinderen het eerste en grootste slachtoffer van armoede. Het werk van Compassion maakt voor hen een enorm verschil.

Ruim van tevoren gaat ons team op pre-scout om de reis voor te bereiden. Na afloop van deze pre-scout wordt het verdere programma van de reis hier gedeeld.

Waarom Uganda?

"We kunnen verhalen nog zo vaak vertellen, het raakt je pas écht als je het met eigen ogen gezien hebt."

In het hart van Afrika ligt Uganda, een land met een prachtige natuur. In 2025 reizen we voor de achtste keer naar Uganda met de Muskathlon.

De Ugandese bevolking kampt al jaren met de gevolgen van extreme armoede: 46 procent leeft onder de armoedegrens. Door de gevolgen van COVID-19 en de inflatie is de economie in Uganda verstoord, wat ervoor heeft gezorgd dat er nog meer gezinnen in armoede terecht zijn gekomen. De voornaamste industrie is de landbouw, maar door de aanhoudende droogte is deze inkomensbron kwetsbaar. Oogsten mislukken, waardoor er geen inkomen en dus geen eten is. Dit is funest voor kinderen. Ondervoeding zorgt ervoor dat ze vatbaarder zijn voor ziektes en heeft grote gevolgen voor de rest van hun ontwikkeling. Chronisch ondervoede kinderen presteren minder goed op school, wat ook effect heeft op hun latere (werkzame) leven.

Daarom ondersteunt Compassion in Uganda 130.000 kinderen en hun gezinnen via 464 lokale kerken. Op de Compassion-projecten krijgen kinderen de kans om zich te ontwikkelen, door middel van medische zorg, gezonde voeding en toegang tot scholing. Zo krijgen zij de kans om uit het spoor van armoede te komen.

Wat is een muskathlon?

Deelname aan een Muskathlon verandert je leven voorgoed. Gedurende een traject van meerdere maanden word je niet alleen klaargestoomd om een sportieve prestatie te leveren, maar helpen we om te leven in dienst van gerechtigheid. Muskathleten zijn geen topsporters of superhelden, maar doodgewone mannen en vrouwen die niet anders kunnen dan helpen wanneer een situatie daar om vraagt.

Bekijk video
Doe mee en kom in beweging

Enthousiast geworden?
LAAT JE GEGEVENS ACHTER en wij nemen contact op

Meer weten over de Muskathlon?
Wij nemen graag contact met je op