Cause:

Vervolging

Partner:

image/svg+xml

SAMEN TEGEN VERVOLGING

Je ouders negeren je, de overheid wantrouwt je en je buren houden je in de gaten. Kun jij je er iets bij voorstellen? Het is de harde realiteit voor 360 miljoen christenen wereldwijd. Zij hebben dagelijks te maken met vervolging en kunnen hun geloof in Jezus Christus niet in vrijheid belijden.

Waarom Irak?

We zijn ons bewust van de huidige situatie in het Midden-Oosten. Ons veiligheidsteam houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Indien nodig kan het zijn dat de bestemming van deze reis op een later moment wordt veranderd. Toch willen we proberen in oktober 2025 naar Irak af te reizen. Onze broers en zussen hebben onze steun enorm hard nodig. Juist nu!

Iraakse christenen hebben flink geleden toen IS-strijders huishielden. IS zaaide niet alleen dood en verderf onder de christelijke bevolking, ze lieten ook een spoor van vernielde kerken en huizen achter. Christenen werden verjaagd of gedood, kerken in brand gestoken en dorpen geplunderd. De ravage die de terreurgroep achterliet is reusachtig. Nu, jaren later, bouwen de christenen alles wat verwoest is weer steen voor steen op.

De meeste christenen wonen in Noord-Irak, ook wel Koerdistan genoemd. IS is weliswaar verdreven, maar islamitische wetgeving in het land zet kerken en christenen flink onder druk. Het is verboden je te bekeren tot het christendom. Wie wel praat over Jezus, kan moeilijkheden krijgen op werk, doodsbedreigingen van familieleden of zelfs fysiek geweld.

Tijdens de Muskathlon naar Irak ontmoet je lokale christenen die te maken hebben (gehad) met vervolging. Je spreekt met pastors en ziet met eigen ogen hoe de Iraakse kerk de liefde van de Here Jezus uitdeelt. Je ontmoet lokale christenen en bezoekt projecten om te zien hoe zij moedig volhouden in vervolging. Hun verhalen zullen je stilzetten en je eigen geloofsleven een boost geven. Maar bovenal ben jij een bemoediging omdat je laat zien dat ze niet alleen staan in de strijd. Durf jij het aan? Ga mee met deze Muskathlon!

Reisdata

De Muskathlon Irak vindt plaats van 3 tot en met 10 oktober 2025. Als door een reden buiten de invloedssfeer van 4M en Open Doors, de luchtvaartmaatschappijen geen tickets op de aangegeven data voor de meerderheid van de groep kunnen aanbieden, zal de start- en/of einddatum van de Muskathlon aangepast worden. Uiteraard zal dit tijdig gecommuniceerd worden.

Het is niet mogelijk later aan te sluiten of eerder te vertrekken dan de groep.

Fondswerfdoelstelling

Iedere deelnemer gaat de uitdaging aan € 10.000,- op te halen voor het werk van Open Doors. Waarom we voor dit bedrag gekozen hebben? Heel simpel: met dit bedrag kunnen we een significant verschil maken in de levens van christenen die worden vervolgd vanwege hun geloof. Uit ervaring blijkt daarnaast dat dit bedrag voor bijna alle deelnemers haalbaar is.

Reissom

De kosten voor deze reis zijn € 2550,-* Hierin is het volgende inbegrepen:

 • Vliegtickets
 • Accommodatie, transport en alle maaltijden
 • Inspiratieavonden en bijeenkomsten met o.a. trainings- en fondswerftips
 • Medische zorg tijdens de week
 • Het 'jaar van gerechtigheid', een geestelijk voorbereidingstraject op jouw reis
 • Het Muskathlon sportshirt

Niet inbegrepen is:

 • Eventuele extra kosten voor vaccinaties, e.d.
 • Kosten voor sportmedische keuring (vraag bij je verzekering na of dit eventueel vergoed wordt)
 • Eventuele visakosten
 • Eventueel transport van je mountainbike

* De projectprijs is onder voorbehoud. Op basis van de inflatie en stijgende ticketprijzen, kan de projectprijs maximaal 10% afwijken.

Programma

De Muskathlon is een traject van meerdere maanden (minimaal een jaar) waarin we je willen helpen te leven in dienst van gerechtigheid.

Het hoogtepunt is de Muskathlonweek, waarin je op reis gaat om de vervolgde kerk in dat land te ontmoeten en te bemoedigen. Het is zó goed om het verhaal van de vervolgde kerk met eigen ogen te zien en met onze broers en zussen daar te kunnen bidden.

Ruim van tevoren gaat ons team op pre-scout om de reis voor te bereiden. Na afloop van deze pre-scout wordt het verdere programma van de reis gedeeld met de deelnemers.

Welke sporten?

We geloven dat we onze grenzen mogen opzoeken als we echt een verschil willen maken. De Muskathlon vraagt daarom om een extreme sportieve uitdaging. Maar wel één die voor bijna iedereen haalbaar is als je je goed voorbereidt. 

 • Wandelen - 63 kilometer
 • Hardlopen - 21, 42 of 63 kilometer
 • Mountainbiken - 120 kilometer

Let op: vanwege het klimaat in Irak is het mogelijk dat de sportdag wordt ingekort of verplaatst naar de nacht.

Wat is een Muskathlon?

Deelname aan een Muskathlon verandert je leven voorgoed. Gedurende een traject van meerdere maanden word je niet alleen klaargestoomd om een sportieve prestatie te leveren, maar helpen we om te leven in dienst van gerechtigheid. Muskathleten zijn geen topsporters of superhelden, maar doodgewone mannen en vrouwen die niet anders kunnen dan helpen wanneer een situatie daar om vraagt.

Bekijk video
Doe mee en kom in beweging

Enthousiast geworden?
LAAT JE GEGEVENS ACHTER en wij nemen contact op

Meer weten over de Muskathlon?
Wij nemen graag contact met je op