Cause:

Extreme armoede

Partner:

SAMEN TEGEN EXTREME ARMOEDE

Wereldwijd leven er ongeveer 700 miljoen mensen onder de extreme armoedegrens. Samen met hun gezin moeten zij rondkomen van minder dan $2,15 per dag. Door de coronacrisis en de hoge inflatie blijft dit aantal stijgen. 333 miljoen van hen is kind.

Waarom Kenia?

"We kunnen verhalen nog zo vaak vertellen, het raakt je pas écht als je het met eigen ogen gezien hebt."

Voor veel Kenianen is het leven zwaar. Hoewel de hoofdstad Nairobi een welvarende elite kent, leeft meer dan de helft van de inwoners in sloppenwijken. De voedselonzekerheid is groot in Kenia. Door lang droge periodes mislukt de oogst en tegelijkertijd blijven de prijzen voor voedsel en energie stijgen.

Ook hebben de moeilijke economische omstandigheden van de laatste jaren geleid tot een toename van het aantal straatkinderen die drugs gebruiken en in de kinderprostitutie terechtkomen. Zo’n 80% van de prostituees in Kenia heeft hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Omdat er ook veel onbeschermde seks plaatsvindt, heeft aids vrij spel. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de jongste generatie in Kenia.

Sinds 1980 werkt Compassion in Kenia. Momenteel staan er 133.853 kinderen ingeschreven bij de projecten. Compassion heeft er 483 projecten. In 2004 zijn een aantal projecten ook met een moeder- en babyprogramma gestart, genaamd ‘Child Survival’. Met dit programma ontvangen de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s ondersteuning. Er zijn in Kenia op dit moment 153 moeder- en babyprojecten.

De grootste uitdagingen voor Compassion in Kenia zijn etnische onrusten, toenemende armoede en (jeugd)werkloosheid, droogte en voedselonzekerheid.

WELKE SPORTEN

We geloven dat we onze grenzen mogen opzoeken als we echt een verschil willen maken. De Muskathlon vraagt daarom om een extreme sportieve uitdaging. Maar wel één die voor bijna iedereen haalbaar is als je je goed voorbereidt. 

 • Wandelen - 63 kilometer
 • Hardlopen - 21, 42 of 63 kilometer
 • Mountainbiken - 120 kilometer

Let op: vanwege de weersomstandigheden in Kenia, is er een kans dat de sportdag naar de nacht verplaatst wordt.

FONDSWERFDOELSTELLING

Iedere deelnemer gaat de uitdaging aan € 10.000,- op te halen voor het werk van Compassion. Waarom we voor dit bedrag gekozen hebben? Heel simpel: met dit bedrag kunnen we een significant verschil maken in de levens van kinderen die leven in extreme armoede. Uit ervaring blijkt daarnaast dat dit bedrag voor bijna alle deelnemers haalbaar is.

Reissom

De kosten voor deze reis zijn € 2800,-* Hierin is het volgende inbegrepen:

 • Vliegtickets
 • Accommodatie, transport en alle maaltijden
 • Inspiratieavonden en bijeenkomsten met o.a. trainings- en fondswerftips
 • Medische zorg tijdens de week
 • Het 'jaar van gerechtigheid', een geestelijk voorbereidingstraject op jouw reis
 • Het Muskathlon sportshirt

Niet inbegrepen is:

 • Eventuele extra kosten voor vaccinaties, e.d.
 • Kosten voor sportmedische keuring (vraag bij je verzekering na of dit eventueel vergoed wordt)
 • Eventuele visakosten
 • Eventueel transport van je mountainbike
 • VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Deze is verplicht voor alle Compassion reizen.
 • Ontmoeting met je sponsorkind als deze niet woont in de buurt van de projecten die we bezoeken.

* De projectprijs is onder voorbehoud. Op basis van de inflatie en stijgende ticketprijzen, kan de projectprijs maximaal 10% afwijken.

Reisdata

De Muskathlon Kenia vindt plaats van 5 mei tot en met 14 maart 2026. Als door een reden buiten de invloedssfeer van Muskathlon en Compassion, de luchtvaartmaatschappijen geen tickets op de aangegeven data voor de meerderheid van de groep kunnen aanbieden, zal de start- en/of einddatum van de Muskathlon aangepast worden. Uiteraard zal dit tijdig gecommuniceerd worden.

Programma

De Muskathlon is een traject van meerdere maanden (minimaal een half jaar) waarin we je willen helpen te leven in dienst van gerechtigheid. 

Het hoogtepunt is de Muskathlonweek, waarin je op reis gaat en wordt blootgesteld aan de rauwe werkelijkheid van extreme armoede. Zoals altijd zijn kinderen het eerste en grootste slachtoffer van armoede. Het werk van Compassion maakt voor hen een enorm verschil.

Ruim van tevoren gaat ons team op pre-scout om de reis voor te bereiden. Na afloop van deze pre-scout wordt het verdere programma van de reis hier gedeeld.

Wat is een muskathlon?

Deelname aan een Muskathlon verandert je leven voorgoed. Gedurende een traject van meerdere maanden word je niet alleen klaargestoomd om een sportieve prestatie te leveren, maar helpen we om te leven in dienst van gerechtigheid. Muskathleten zijn geen topsporters of superhelden, maar doodgewone mannen en vrouwen die niet anders kunnen dan helpen wanneer een situatie daar om vraagt.

Bekijk video
Doe mee en kom in beweging

Enthousiast geworden?
LAAT JE GEGEVENS ACHTER en wij nemen contact op

Meer weten over de Muskathlon?
Wij nemen graag contact met je op