Feiten

De vervolging van christenen blijft wereldwijd toenemen. Hun aantal is groter dan ooit: 360 miljoen christenen worden om hun geloof vervolgd. En voor het eerst in twintig jaar staat Noord-Korea niet meer op de eerste plaats in de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Trend 1: Succes taliban boost voor alle jihadisten

Afghanistan is het moeilijkste land ter wereld voor christenen. De machtsovername van de taliban in augustus ’21 zorgde voor een morele oppepper bij jihadisten wereldwijd. In Pakistan en andere delen van Centraal-Azië vierden islamitische bewegingen feest na het overhaaste en chaotische vertrek van Amerikaanse en andere westerse strijdkrachten.

Het effect zal komend jaar wereldwijd voelbaar zijn. In de Sahel blijft het geweld tegen christenen, met name door de terreurbeweging Boko Haram en militante Fulani, toenemen. Vooral in Nigeria vallen veel doden: in 2020 circa 3.600. Afgelopen jaar werden 4.650 christenen in Nigeria om hun geloof vermoord. Een kwart meer.

Het geweld breidt zich als een olievlek uit naar omringende landen als Tsjaad, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse RepubliekNigerMali en Burkina Faso. In 2014 stonden de meeste van deze Sahellanden nog niet vermeld op de ranglijst.

Trend 2: Kerk op de vlucht

Een tweede trend is dat de wereldwijde kerk in toenemende mate te maken heeft met ontheemde en/of gevluchte gelovigen.

In het Midden-Oosten zijn miljoenen mensen op drift. In de Sahelregio zijn tienduizenden christenen door jihadistisch geweld van huis en haard verdreven. Zij zoeken een veilig heenkomen om aan burgeroorlog (Soedan), onderdrukking (Iran) of dienstplicht (Eritrea) te ontsnappen.

In het afgelopen decennium zijn honderden kerken in Burkina FasoMali en Niger gesloten. In Myanmar bombardeert het leger kerken en arresteert christelijke voorgangers.

KINDEREN EN KINDERARBEID & SLAVERNIJ

Wereldwijd zijn 160 miljoen kinderen betrokken bij kinderarbeid. In ontwikkelingslanden doen 1 op de 4 kinderen van 5 tot 17 jaar werk dat schadelijk is voor hun ontwikkeling en gezondheid.

De landbouwsector is verantwoordelijk voor 70 procent van de kinderen in kinderarbeid (112 miljoen), gevolgd door 20 procent in de dienstensector (31,4 miljoen) en 10 procent in de industrie (16,5 miljoen). Bijna 28 procent van de kinderen van 5 tot 11 jaar en 35 procent van de kinderen van 12 tot 14 jaar gaan door het werk niet meer naar school. 15,5 miljoen kinderen worden gedwongen in andermans huis huishoudelijke werkzaamheden te verrichten, vooral meisjes. Naar schatting worden 2 miljoen kinderen ieder jaar uitgebuit in de seksindustrie. 1 op de 4 slachtoffers van moderne slavernij is kind.

KINDHUWELIJKEN EN BESNIJDENIS

In sommige culturen zijn kindhuwelijken heel normaal. Jaarlijks trouwen er 12 miljoen meisjes onder de 18. Dat zijn 28 meisjes per minuut. In het zuiden van Afrika trouwen 4 op de 10 meisjes voor hun 18e. In Zuid-Azië 3 op de 10. Wereldwijd trouwen 115 miljoen jongens voor hun 18e. Wereldwijd zijn er vandaag de dag daardoor meer dan 650 miljoen vrouwen die moesten trouwen als kind. Kindhuwelijken resulteren vaak in een vroege zwangerschap, sociale isolatie, vroegtijdig schoolverlating, minder kans op een baan en het verhoogt het risico op huiselijk geweld.

Meer dan 200 miljoen vrouwen en meisjes hebben een vorm van vrouwenbesnijdenis ondergaan. Zij wonen in 30 verschillende landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Vrouwenbesnijdenis wordt over het algemeen gedaan bij meisjes in de leeftijd van 0 tot 15 jaar.

KINDEREN EN (HUISELIJK) GEWELD

Abiyot kan zich die ene nacht nog goed herinneren. “Ik kon niet in slaap komen. Ik bleef maar staren naar mijn zes kinderen, die rustig lagen te slapen op het gedeelde matras in ons kleine, modderige huisje. Moest ik ook een van deze kinderen afstaan? Ik kon ze niet eens een fatsoenlijk ontbijt geven de volgende ochtend. Ik zou in mijn eentje voor hen kunnen zorgen, als ik maar werk had.”

Het is een gegeven dat kinderen in extreme armoede vaak in aanraking komen met (huiselijk) geweld. Regelmatig zijn zij persoonlijk slachtoffer van (huiselijk) geweld. Wereldwijd zijn er bijna 300 miljoen kinderen tussen de 2 en 4 jaar slachtoffer van geweld, vaak aangedaan door hun ouders/verzorgers. 250 miljoen kinderen zijn slachtoffer van fysiek geweld. 88 procent van alle landen heeft wetten tegen kindermishandeling, die worden slechts in 47 procent van die landen gehandhaafd. Slechts in 60 landen is huiselijk geweld illegaal. Dit maakt dat 600 miljoen kinderen onder de 5 jaar zonder bescherming door de wet opgroeien.

Wereldwijd werden rond de 15 miljoen meisjes tussen de 15 en de 19 jaar gedwongen tot het hebben van seks. In 38 derde- en tweede wereldlanden hebben 17 miljoen volwassen vrouwen aangifte gedaan van verkrachting in hun kindertijd. Gegevens uit 28 landen laten zien dat 9 op de 10 jonge vrouwen die dit hebben meegemaakt vaak slachtoffer werden van iemand die ze goed kenden. Ook blijkt dat maar 1% van de meisjes die seksueel geweld ervaren professionele hulp zoekt. Veel (huiselijk) geweld is het gevolg van de extreme armoede waar gezinnen zich in bevinden. Uit onmacht doen mensen wanhopige dingen.

STERFTECIJFERS KINDEREN (ONDER DE VIJF JAAR)

In 2020 stierven 5 miljoen kinderen onder de 5 jaar. Dat betekent dat wereldwijd 1 op de 27 kinderen stierf voordat ze vijf jaar werden. Hiervan overleden 2,5 miljoen kinderen in de eerste 28 dagen van hun leven. Bijna 40% van hen stierf op de eerste dag na de geboorte. Door betere zorg rondom de geboorte kan het sterftecijfer verlaagd worden.

De belangrijkste oorzaak voor kindersterfte onder de vijf jaar wereldwijd blijven: infectieziekten, zoals longontsteking, diarree en malaria, samen met vroeggeboorte en complicaties bij de bevalling. Ook het gebrek aan schoon drinkwater, malaria en onvoldoende voeding spelen een belangrijke rol.

KINDEREN EN OORLOG

Kinderen die betrokken zijn bij oorlogssituaties zijn kindsoldaten, kinderen die werken als ‘dragers’ of meisjes die ingezet worden als ‘soldatenvrouwen’.

Naar schatting zijn er op dit moment 300.000 kinderen betrokken bij de oorlogsindustrie, sommigen van hen zijn jonger dan 10 jaar. Veel kinderen lopen ernstige geestelijke en lichamelijke trauma’s op. Wereldwijd leven 230 miljoen kinderen in oorlogsgebieden.

Feiten

Als je geen toegang hebt tot eten

Lees volgende Story
49038774873_e0b9a03b7f_5k.jpg