Cause:

Extreme armoede

Partner:

SAMEN TEGEN EXTREME ARMOEDE

Wereldwijd leven er ongeveer 700 miljoen mensen onder de extreme armoedegrens. Samen met hun gezin moeten zij rondkomen van minder dan $2,15 per dag. Door de coronacrisis en de hoge inflatie blijft dit aantal stijgen. 333 miljoen van hen is kind.

Fondswerfdoelstelling

Iedere deelnemer gaat de uitdaging aan om € 10.000,- op te halen. Dit bedrag komt ten goede aan twee doelen:

Kindsponsoring; om het verschil te maken in de levens van kinderen én hun direct omgeving.

Het waterproject van Mozaiek Kenia; de eerste levensbehoefte van een mens: water en voedsel. In het extreem droge gebied in het Noorden van Kenia is een stabiele en hygiënische watervoorziening van levensbelang. Het gebrek aan water is de oorzaak van honger, ziekten en van conflicten tussen de bevolkingsgroepen onderling. Zonder water kan er geen voedsel op het land groeien. Onze ambitie is om in de komende jaren alle 16 projecten en de gezinnen in de dorpen rondom de kerken worden voorzien van een stabiele, duurzame en hygiënische bron van water.

Uit ervaring blijkt dat het bedrag van € 10.000,- voor bijna alle deelnemers haalbaar is.

Welke sporten

We geloven dat we onze grenzen mogen opzoeken als we echt een verschil willen maken. De Muskathlon vraagt daarom om een extreme sportieve uitdaging. Maar wel één die voor bijna iedereen haalbaar is als je je goed voorbereidt. 

 • Wandelen - 63 kilometer
 • Hardlopen - 21, 42 of 63 kilometer
 • Mountainbiken - 120 kilometer

Reisdata

De Muskathlon Mozaiek Kenia vindt plaats van 3 tot 11 mei 2024. Als door een reden buiten de invloedssfeer van 4M en Compassion de luchtvaartmaatschappijen geen tickets op de aangegeven data voor de meerderheid van de groep kunnen aanbieden, zal de start- en/of einddatum van de Muskathlon aangepast worden. Uiteraard zal dit tijdig gecommuniceerd worden.

Reissom

De kosten voor deze reis zijn € 2475,- Hierin is het volgende inbegrepen:

 • Vliegtickets
 • Accommodatie, transport en alle maaltijden
 • Inspiratieavonden en bijeenkomsten met o.a. trainings- en fondswerftips
 • Medische zorg tijdens de week
 • Het 'jaar van gerechtigheid', een geestelijk voorbereidingstraject op jouw reis
 • Het Muskathlon sportshirt

Niet inbegrepen is:

 • Eventuele extra kosten voor vaccinaties, e.d.
 • Kosten voor sportmedische keuring (vraag bij je verzekering na of dit eventueel vergoed wordt)
 • Eventuele visakosten
 • Eventueel transport van je mountainbike
 • VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Deze is verplicht voor alle Compassion reizen.
 • Ontmoeting met je sponsorkind als deze niet woont in de buurt van de projecten die we bezoeken.

Programma

De Muskathlon is een traject van meerdere maanden (minimaal een half jaar) waarin we je willen helpen te leven in dienst van gerechtigheid.

Het hoogtepunt is de Muskathlonweek, waarin je op reis gaat en wordt blootgesteld aan de rauwe werkelijkheid van extreme armoede. Zoals altijd zijn kinderen het eerste en grootste slachtoffer van armoede. Het werk van Compassion maakt voor hen een enorm verschil. In deze week bezoek je ook een aantal projecten rondom de partnerkerken van Mozaiek.

Ruim van tevoren gaat ons team op pre-scout om de reis voor te bereiden. Na afloop van deze pre-scout wordt het verdere programma van de reis met de groep gedeeld.

Waarom Kenia?

"We kunnen verhalen nog zo vaak vertellen, het raakt je pas écht als je het met eigen ogen gezien hebt."

Kenia ligt op de evenaar aan de oostkust van Afrika. Het land is onder toeristen vooral bekend vanwege de prachtige safariparken. Maar voor veel Kenianen is het leven zwaar. Hoewel de hoofdstad Nairobi een welvarende elite kent, leven veel Kenianen in armoede.

In 2000 leefde de helft van de bevolking nog onder de armoedegrens. De moeilijke economische omstandigheden van de laatste jaren hebben geleid tot een toename van het aantal straatkinderen die drugs gebruiken en in de kinderprostitutie terechtkomen.

Sinds 1980 werkt Compassion in Kenia. Momenteel nemen er 133.563 kinderen deel aan projecten. Compassion heeft er 463 projecten. In 2004 is het Child Survival Programma gestart. Dit heeft ten doel om de meest kwetsbare (zwangere) moeders en baby’s te helpen om te overleven.

Als Mozaiek gemeenten mogen we meehelpen in het oplossen van de nood in het Noorden van Kenia. Dit doen we sinds 2019 in samenwerking met Compassion en de lokale kerken ter plaatse. Inmiddels is er een samenwerking met 16 partnerkerken in Marsabit, Isiolo en omgeving.

Via Mozaiek zijn er al ruim 1.800 kinderen in de regio gesponsord. Daarnaast helpen we met de bouw van klaslokalen, moeder- en kind projecten, zonne-energie en de aanleg van watervoorzieningen in dit droge gebied. Met elkaar zijn we verbonden door Hoop!

Meer weten over deze projecten? Ga naar www.mozaiekkenia.nl.

Voor wie is deze Muskathlon?

De Muskathlon Mozaiek Kenia wordt georganiseerd in samenwerking met Mozaiek. Deelname is mogelijk voor iedereen die zich verbonden voelt met een van de Mozaiek gemeenten.

De inschrijving voor deze Muskathlon opent op 6 februari 2023.

Wat is een muskathlon?

De Muskathlon is een beweging voor recht. In een traject van meerdere maanden staan drie zaken centraal: sport, fondsenwerving en gerechtigheid. Je hoeft absoluut geen topsporter te zijn om mee te doen. Samen reizen we naar de frontlinie om te helpen én om ons hart te laten raken.

Bekijk video
Doe mee en kom in beweging

Enthousiast geworden?
WIJ BELLEN JE GRAAG EEN KEER!