Verhalen

Het is een dagelijkse struggle voor veel ouders die in armoede leven: hoe geef ik mijn kind vandaag te eten? Dat geldt ook voor Corlina uit Indonesië, ze is moeder van vier en opnieuw zwanger. Ze is blij als het haar lukt om haar kinderen elke dag iets te eten te geven. Op het menu staat voornamelijk rijst, soms aangevuld met kleine beetjes vis of groente. Meer kan ze niet betalen.

HET BELANG VAN GROENTE EN FRUIT

De medewerkers van het Compassion-project in de gemeenschap van Corlina zien de uitdagingen waar het gezin mee worstelt. Ze besluiten daarom om haar op te nemen in het moeder- en babyprogramma. Samen met andere moeders en hun (ongeboren) kind krijgt ze hier ondersteuning, tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar van haar baby. “Van tevoren dacht ik dat ze me alleen informatie zouden geven over hoe ik het beste voor de baby kon zorgen,’’ vertelt Corlina. ‘’Maar het was veel meer dan dat. Ik had nooit gedacht dat ze me zouden vragen om meer groente en fruit te eten!’’

Voor de groei en ontwikkeling van de baby tijdens een zwangerschap is het voor een vrouw extra belangrijk om gezond te eten. Veel vrouwen kunnen zich dit niet veroorloven. ‘’Maar ook de kennis bij ouders over een gevarieerd dieet ontbreekt vaak,’’ legt project directeur Yeremias uit. Een eenzijdig voedingspatroon kan ondervoeding veroorzaken. Wanneer een moeder ondervoed is, heeft dit grote gevolgen voor de ontwikkeling van haar baby. Tijdens de zwangerschap, maar ook daarna.

HULP BIJ EEN MOEILIJKE START

Vier maanden nadat ze is opgenomen in het project bevalt Corlina van haar dochter, Amoresia. Op het eerste gezicht lijkt het een gezonde baby, maar een week na de geboorte verandert dat. Corlina’s melkproductie neemt drastisch af en Amoresia wordt ziek. Ze valt zelfs zoveel af dat er sprake is van stunting: een vorm van ondervoeding waarbij een kind sterk achterblijft in groei en gewicht. Wanneer er niet snel wordt ingegrepen, heeft dit grote gevolgen voor de ontwikkeling.

Medewerkers van het moeder- en babyprogramma proberen Corlina en haar baby daarom zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo krijgt ze voldoende vitamines en groentes, waardoor de borstvoeding langzaam weer op gang komt. Projectmedewerker Adri houdt moeder en baby goed in de gaten. ‘’Aan het begin ging ik elke dag op bezoek om te kijken bij Amoresia en haar moeder. We hebben alles op alles gezet en dat was gelukkig niet voor niets.’’

EEN GEZONDE BASIS

Stap voor stap gaat het beter met Amoresia. Ze begint te groeien, komt aan en ontwikkelt zich steeds meer als een gezonde baby. Om te voorkomen dat ze opnieuw ondervoed raakt, blijft het project intensief betrokken bij het gezin. Zo krijgt Corlina hulp bij Amoresia’s eerste hapjes en ontvangt ze zaden waarmee ze zelf groente kan verbouwen. ‘’Ik kan mijn kinderen nu genoeg groente geven, zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik te weinig heb,’’ vertelt ze. ‘’Ik ben blij om te zien dat Amoresia dol is op groente en fruit.’’

Amoresia is inmiddels een vrolijke peuter van twee jaar oud. Op het project monitoren medewerkers haar gezondheid en die van de andere kinderen. Er zijn medische check-ups en waar nodig wordt medische zorg verleend. Wanneer een kind symptomen van ondervoeding vertoont, krijgt het extra voedselhulp. Ook leren projectmedewerkers ouders over het belang van gezonde en gevarieerde voeding. De basis voor de overlevingskansen en ontwikkeling van een kind.

Bron: Compassion-fotojournalist Vera Aurima uit Indonesië

Dit is een verhaal van Compassion: lees meer verhalen op compassion.nl

INDONESIË

In 2024 gaan we met een groep Muskathleten naar het Indonesische eiland Timor. Het land staat bekend om de prachtige stranden, de groene rijstvelden en de ongerepte natuur, maar kent ook een andere kant. Negen procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens van $ 2,15 per dag. Van dit bedrag moeten ze niet alleen eten, maar ook de huur, kleding en andere basisbenodigdheden betalen. Kom jij in actie voor hen?

Verhalen

De vier trends op de Ranglijst Christenvervolging 2023

Lees volgende Story
Gebedsbijeenkomst_Afghanistan.jpg