Feiten

Open Doors doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de vervolging van christenen. De Ranglijst Christenvervolging laat zien in welke vijftig landen christenen het zwaarst worden vervolgd.

Wereldwijd hebben 380 miljoen christenen te maken met zware vervolging en discriminatie om hun geloof in Jezus Christus. Dat betekent dat 1 op de 7 christenen zijn geloof niet in vrijheid kan beleven.

Dit is een artikel gepubliceerd door Open Doors.

2024-03-02_HBFotografie_Muskathlon Marokko-51.JPG

Trend 2: De kerk verdwijnt of gaat ondergronds

Door met name druk van de overheid gaat de kerk ondergronds. Soms simpelweg omdat kerkgebouwen gesloten zijn en er dus geen andere optie is, zoals in Algerije. In Libië is de kleine christelijke gemeenschap enorm op haar hoede om een herhaling van de arrestatiegolf van maart 2023 te voorkomen.

In Afghanistan is de heel kleine christelijke gemeenschap diep verscholen voor het brute bewind van de Taliban. Kijken we naar het enorme land China dan zien we dat ongeregistreerde kerken die in het verleden nog gedoogd werden door de overheid nu als illegaal worden gezien. De officiële Driezelfkerk staat onder grote druk van de ideologie: dominees moeten naar speciale ideologische sessies en worden geacht die boodschap in hun diensten terug te laten komen. China is de meest geavanceerde controlestaat ter wereld. Onderzoekers van de Ranglijst Christenvervolging zien een groeiende voorzichtigheid onder christenen om openlijk voor hun geloof uit te komen.

2024_11_HBFotografie_Muskathlon Colombia - 323.JPG

Trend 3: Geweld door georganiseerde misdaad tegen christenen

De georganiseerde misdaad is een belangrijk punt van zorg in Mexico. Kartels die met elkaar in gevecht zijn, hebben het vaak gemunt op kerkleiders en christelijke organisaties. Ze hebben vooral oog voor degenen die proberen vrede te stichten of hulp bieden aan slachtoffers van geweld en intimidatie. Onderzoekers van Open Doors stellen een stijging vast van het aantal christenen dat is gedood of ontvoerd vanwege hun geloof, evenals een toename van aanvallen op christelijke huizen en andere eigendommen.

2024 was in het algemeen een gewelddadig jaar in Mexico; het land hield halverwege het jaar verkiezingen en bij een golf van aanvallen in het hele land vielen ten minste 37 doden en honderden gewonden. Hoewel dit geweld niet specifiek gericht was tegen christenen, versterkte het de toch al gevaarlijke omstandigheden voor de kerk.

Als enige land in Latijns-Amerika is Mexico gestegen op de ranglijst. De geweldscore is de hoogste die het land ooit heeft gekregen. Het is ook de hoogste geweldscore van alle Latijns-Amerikaanse landen op de Ranglijst Christenvervolging.

Feiten

Het verhaal van Laura

Lees volgende Story
Laura (1).jpg