Verhalen
ZONdagavond

Na opnieuw een dag vol indrukwekkende verhalen, staat er vanavond zo mogelijk een nog indrukwekkender verhaal op het programma. Remmie, die werkt voor Compassion Tanzania en de hele week met ons meereist, deelt vanavond zijn verhaal met ons. Dat zijn verhaal indrukwekkend is, blijkt al snel. Remmie vertelt dat hij zelf in extreme armoede is opgegroeid en nooit wist of hij die dag wel weer te eten zou hebben. Ook woonde hij in een lemen hutje waarvan het ieder jaar weer de vraag was of deze het regenseizoen weer zou overleven. Hij legt ons uit hoe belangrijk het is om een goed huis te hebben. Een huis is niet alleen een dak boven je hoofd, het zou ook een plaats moeten zijn waar je veilig bent. Een plaats waar het schoon is, zodat je niet ziek wordt. Een plaats die een thuis is.

Gelukkig heeft Remmie ook ondervonden hoe het is om een sponsor te krijgen. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij naar school kon en later kon studeren. Dit alles heeft er weer toe geleid dat Remmie aaom kinderen te helpen. Het nieuwste project dat uit zijn koker komt, is het huizenproject dat wij eerder deze week hebben bezocht. Lemen huizen worden vervangen door stenen huizen. Een echt thuis voor deze families. Het is mooi om te zien hoe Remmie alles wat hij heeft meegemaakt, inzet om kinderen die ook in extreme armoede leven te helpen. Het is prachtig om de passie en de emotie te zien als hij zijn verhaal vertelt. Maar het is pas echt fantastisch om te beseffen hoe het besluit van één persoon, het besluit om Remmie te sponsoren, er indirect toe heeft geleid dat duizenden kinderen nu geholpen worden. Het is geen druppel op een gloeiende plaat. Het is een enorme impact die wordt gemaakt in de levens van echte mensen. ‘Het gaat om het zaadje dat gepland wordt. Het kind dat jij besluit te steunen, kan zomaar de volgende president worden en een nog groter verschil maken’, eindigt Remmie zijn verhaal krachtig.

Nadat we, onder leiding van Remmie’s collega Peter, samen God aanbeden hebben, is het nog tijd voor een devotion van Arjan over ‘de kracht van vreugde’. De Bijbel leert ons om altijd verheugd te zijn. Sterker nog: een christen zou altijd herkend moeten worden aan zijn vreugde. ‘Als we genade écht snappen, stromen we over van dankbaarheid.’ Toch zijn er vaak allerlei ‘vreugderovers’ in ons leven. Een van de meest voorkomende hiervan is ‘zorgen maken’. Jezus leert ons in de Bergrede om ons echter geen enkele zorgen te maken. Als we ervoor kiezen om Gods Koninkrijk prioriteit te maken in ons leven, hoeven we ons geen enkele zorgen te maken en zullen vreugde en dankbaarheid ook volgen.

Om de avond af te sluiten, vraagt Arjan ons als groep om minstens dertig dingen op te noemen waar we dankbaar voor zijn. In onze teams praten we hier vervolgens verder over. Wat is een ‘vreugderover’ in ons leven en waar zijn we dankbaar voor?

maandag

We raken er inmiddels aan gewend, maar ook vandaag begint weer vroeg. Na een aantal heel drukke, emotionele dagen is het vandaag tijd om even bij te komen en te genieten van Gods prachtige schepping. We gaan hiervoor naar de Serengeti, hét National Park van Tanzania. De hele ochtend kijken we vol verwondering om ons heen. Te midden van de prachtige natuur zien we de meest bijzondere dingen. Een groep leeuwen met jongen. De meest kleurrijke vogels. Een rivier vol nijlpaarden en krokodillen. Een geweldig imposante olifant en nog zoveel meer.

Midden in de Serengeti is het weer tijd voor een devotion van Arjan. Het thema is toepasselijk: ‘vreugde vinden in Gods prachtige schepping.’ Aan de hand van Job 38 laat Arjan ons zien hoe God nog steeds vol liefde naar Zijn schepping kijkt. Wij mogen dit echter ook doen. Wij mogen al onze zintuigen ook inzetten om nog meer onder de indruk te raken van Gods grootheid. We mogen als een kind naar de schepping kijken en niet als een gnoe. Vol verwondering, met schittering in onze ogen in plaats van een doffe, lege blik. We mogen God aanbidden door te vreugde te vinden in Zijn schepping en hier zorg voor te dragen. ‘Aanbidding is zoveel meer dan liederen zingen. Het is een levensstijl.’ De tweede helft van onze tocht kunnen we meteen oefenen om ons met al onze zintuigen te verwonderen over de prachtige schepping en God hier meteen voor te danken. Het maakt alles nog mooier en indrukwekkender. Wat hebben we op deze manier weer een prachtige dag gehad. Nu op naar Mwanza, waar woensdag de Muskathlon sportdag plaatsvindt!

Verhalen

Dag 5: Een unieke ervaring voor beide kanten!

Lees volgende Story
DSC05031-12.jpg