Verhalen
ZATERdagavond

Nadat we heerlijk gegeten hebben, is het weer tijd voor een devotion. Jesse neemt ons aan de hand van de Netflixserie ‘New Amsterdam’ mee in het thema ‘How can I help?’. We zijn dit avontuur aangegaan en afgereisd naar Tanzania om te helpen, maar er is iemand die tot zoveel meer in staat is dan wij voor mogelijk houden. Hij is de Heelmeester van Nazareth en Hij wil jou helpen. Als groep krijgen we de vraag wat we tegen Jezus zouden zeggen als Hij ons vraagt hoe hij ons kan helpen. In tweetallen nemen we de tijd om hierover door te praten, delen we de meest kwetsbare verhalen en bidden we voor elkaar. Wat is het bijzonder om ook op zo’n manier met elkaar in gesprek te gaan.

Om de avond af te sluiten, gaan we ook nog in onze teams uit elkaar. Wat heeft tot nu toe het meeste indruk gemaakt en waar kijken we nog ontzettend naar uit? Het helpt ons om alle indrukken te verwerken door dit met elkaar te bespreken. We hebben al zoveel gezien en we gaan nog zoveel meer meemaken.

Zondag

Vandaag staat in het teken van de ontmoetingen met de sponsorkinderen. Deelnemers die een kind sponsoren in deze regio hebben vandaag de unieke mogelijkheid om hun sponsorkind te ontmoeten. Een unieke ervaring voor beide kanten!

Na het ontbijt rijden we richting het project waar de ontmoetingen plaats gaan vinden. Het geduld van de deelnemers wordt nog wel even op de proef gesteld: voor het zover is, staat er eerst nog een typisch Afrikaanse kerkdienst van zo’n drie uur op het programma. De tijd vliegt echter en voor we het weten is het dan echt tijd voor een van de meest bijzondere momenten van deze week. Vanuit de hele regio zijn de kinderen en een van hun verzorgers naar dit project gebracht om hun sponsor te ontmoeten. Na de prachtige eerste ontmoetingen, zoeken de deelnemers en hun sponsorkindjes een rustig plekje op om elkaar beter te leren kennen. De ontmoetingen zijn emotioneel en het raakt veel mensen om de verhalen nu van hun sponsorkind en een van de ouders te horen. ‘Ik heb al jaren een sponsorkindje, maar heb er nooit bij stilgestaan hoeveel dit al die jaren voor hem betekend heeft. Het is zo bijzonder om dit nu van hem zelf te horen’, klinkt het van een van de deelnemers.

Het blijft bijzonder wat we steeds weer meemaken. En het allermooiste is: iedereen heeft elke dag weer zijn eigen verhaal:

DE ONTMOETING VAN ESTHER BUITENHUIS

Zoveel mooie kinderen, zoveel liefde om uit te delen. En dan dat moment, wanneer de naam van je sponsorkind wordt genoemd: Mariam. En vanuit het allerverste hoekje van de tent komt er een meisje aanrennen. Daar is ze, en ja ik ren naar haar toe. Ze springt op me af en klemt haar armpjes om mijn nek. WOW, voor dit prachtige meisje en haar gezin mogen wij het verschil maken. Voor ons gezin is ze een dochter en zusje, enorm geliefd! En dan nog zo'n bijzonder moment als de moeder vertelt hoe ze heet: Esther. ‘Wat? Zo heet ik ook!’ Twee mama Esthers, zo prachtig! Het is zo mooi wat daarna allemaal komt: de verhalen, het spelen, de opblaasbare wereldbol waarop we ontdekken wie waar woont, het laten zien van onze gezinsfoto, waarbij Mariam probeert de namen te noemen. De bellenblaas is topfavoriet!

De moeder vertelt ook haar verhaal. Zo schrijnend, geen vader meer in het gezin, de zorg voor drie kinderen, zo moeilijk en zwaar. En nu een sponsor, ze is zo dankbaar. We sluiten de ontmoeting af met gebed. God zorgt, er is hoop, Hij heeft lief. Tijdens de grote afsluiting valt Mariam bij mij op schoot in slaap. Ze was al vroeg op pad en het was zo’n intense ontmoeting. Na een grote knuffel moeten we afscheid nemen. Vol hoop, vol van Gods Liefde zwaaien we. Wat een prachtig moment op deze heel bijzondere reis. God is goed!

DE ONTMOETING VAN CHRISTIAAN WEENING

Vandaag mocht ik Matondo ontmoeten, een sportief jongetje dat gek is van voetbal. Dat komt mooi uit, want dat ben ik zelf ook. We hebben meteen een connectie en een oranje voetbal breekt meteen het ijs. Wat was het bijzonder om Matondo en zijn moeder Wandé te leren kennen. Ik zag wat wij, met een klein gebaar, kunnen betekenen in een groot gezin.

Matondo wil politieman worden, dus daar kan ik nu gericht voor bidden als ik voor zijn toekomst bid. Overigens kan hij ook zomaar voetballer worden, dat liet hij mij wel even zien. Ik vind het mooi dat ik nu een laag dieper kan schrijven met hem, bijvoorbeeld over de zorgen in het gezin, maar ook over zijn favoriete voetbalclub, Simba FC.

De omhelzing van Matondo en zijn brede glimlach neem ik voor altijd mee! Heel bijzonder!

Verhalen

Dag 4: Houses of hope

Lees volgende Story
DSC04213-14.jpg