Verhalen

Het is een dagelijkse struggle voor veel ouders die in armoede leven: hoe geef ik mijn kind vandaag te eten? Dat geldt ook voor Corlina uit Indonesië, ze is moeder van vier en opnieuw zwanger. Ze is blij als het haar lukt om haar kinderen elke dag iets te eten te geven. Op het menu staat voornamelijk rijst, soms aangevuld met kleine beetjes vis of groente. Meer kan ze niet betalen.

EEN INGEWIKKELD PROCES

De familie van Shanet heeft een kleine boerderij op een van de Indonesische eilanden, waar ze groente en fruit verbouwen. Hun inkomen is afhankelijk van wat ze op de markt kunnenverkopen. Voor Orianus is dit dagelijks de eerste prioriteit: geen inkomen betekent dat hij niet voor zijn vrouw en vier kinderen kan zorgen. Hij maakt lange dagen en probeert daarnaast te regelen dat zijn huwelijk officieel wordt geregistreerd. Maar hij komt elke keer met lege handen thuis. Na een werkdag arriveert hij vaak net voor sluitingstijd bij het kantoor en door de lange rij kan niet iedereen worden geholpen.

Wanneer Shanet 5 is, wordt ze opgenomen in het lokale Compassion-project. Om de registratie af te ronden, is het belangrijk dat elk kind in het project een geboorteakte heeft. Maar de medewerkers komen erachter dat meer dan 50 kinderen niet officieel geregistreerd zijn bij de overheid. Projectmedewerker Desi: ‘’In onze gemeenschap kampenveel families met hetzelfde probleem: hun kinderen hebben geen geboortepapieren. Het proces is ingewikkeld, omdat sommige ouders niet officieel getrouwd zijn. Anderen kunnen hun kinderen niet registreren, omdat ze zelf geen identiteitskaart hebben.’

Voor het registreren van een geboorte zijn veel documenten nodig. Veel ouders worden hierdoor ontmoedigd. Daarom besluit het project om ouders te ondersteunen bij dit proces. Met hulp van de projectmedewerkers krijgen Shanet en haar broertjes en zusjes hun geboortepapieren. Ook het huwelijk van Shanet’s ouders wordt eindelijk officieel geregistreerd. ‘’Ik was zo blij toen ik hoorde dat Shanet een geboorteakte heeft. Er viel een last van mijn schouders’’, vertelt Orianus.


TOEKOMSTPERSPECTIEF

Volgens cijfers van Unicef hebben 1 op de 4 kinderen onder de vijf jaar geen geboortebewijs. Maar een geboorteakte is meer dan alleen een stuk papier. Het betekent: kansen voor een betere toekomst. Op de Compassion-projecten worden kinderen door projectmedewerkers ondersteund op alle gebieden van hun ontwikkeling. Ze kunnen naar school, krijgen een voedzame maaltijd en medische checks. Doordat de lokale medewerkers de omgeving als geen ander kennen, kunnen ze inspelen op de specifieke behoeften die er in een gemeenschap zijn, zoals bij het regelen van geboortebewijzen. Shanet is dolblij dat haar geboorte nu eindelijk officieel geregistreerd is. Ze vertelt: ‘’Mijn vader heeft me verteld dat dit heel belangrijk is voor mijn toekomst. Later wil ik dokter worden, nu weet ik dat dat mogelijk is.’’

Bron: Compassion-fotojournalist Vera Aurima uit Indonesië 

Dit is een verhaal van Compassion: ga naar compassion.nl om meer verhalen te lezen. 

Verhalen

Dag 8 en 9: de kracht van een getuigenis

Lees volgende Story
IMG_9946.jpeg