Dag 5: strijders!
Het is alweer dinsdagochtend, de vijfde dag van deze Muskathlonweek. Vandaag gaan we de dag in Amsterdam doorbrengen om meer te horen over het werk van Scharlaken Koord en verhalen te horen van vrouwen die zelf uit de prostitutie zijn gestapt.
Maar voordat we weer in de bus stappen, hebben we eerst nog tijd voor een rustig ontbijt dat het facilitaire team voor ons heeft klaargezet. Er wordt aan verschillende tafels nagepraat over de experience van de voorgaande avond. Na het ontbijt is er een moment van worship en stille tijd. Tegenover onze accommodatie staat een grote stretchtent die zich perfect leent voor deze gelegenheid. Lekker in de frisse lucht, met de ochtendzon die door de bomen op het grasveld schijnt. Tijdens de lange treinreis hebben we niet de tijd noch de ruimte gehad om op deze manier met elkaar te aanbidden, en het is fijn en goed om dat weer te kunnen doen. Het is goed om de tijd te maken om onze harten en ogen weer bewust te richten op Jezus. We zingen de woorden ‘wordt Uw wil gedaan, dan bindt het ons saam’ en die tekst raakt het hart van wat zo’n Muskathlonweek zo bijzonder maakt. Iedereen die mee is op deze reis heeft in geloof de stap gezet om mee te gaan, omdat ze ervoeren dat dit iets wat God van hen vraagt. We willen allemaal Zijn wil doen in ons leven en hebben allemaal op onze eigen manier ervaren dat deze Muskathlon -ons hart te openen voor deze vorm van onrecht- bij Zijn wil hoort. En tijdens deze week zien we dan ook hoe God ons op een prachtige, complexe manier samenbindt tot een prachtige symfonie waarbij Hij onze kwetsbaarheid op wonderbaarlijke wijze weer gebruikt om elkaar op te bouwen en tot zegen te zijn.
We nemen de tijd om met elkaar te bidden voor een cliënte van Scharlaken Koord, die heel recent haar leven aan Jezus heeft gegeven, maar nu ontzettend worstelt met haar huidige situatie en neigt terug te vallen in de handen van mensen met verkeerde bedoelingen. Ook bidden we voor een Muskathleet die door omstandigheden deze week niet met ons mee kan reizen, maar die net als de andere deelnemers haar hart heeft laten raken door dit onrecht en zich heeft ingezet om fondsen te werven en bewustwording te creëren voor deze problematiek. Het is goed om deze situaties als groep bij de Vader te mogen brengen.
Na een uurtje in de bus komen we aan in Amsterdam, en lopen we een kort stukje door de stad naar het kantoor van Tot Heil Des Volks, aan de zuidkant van de Wallen. De koffie en thee staat voor ons klaar en als we allemaal zijn voorzien, gaan we zitten voor het eerste programmaonderdeel; een getuigenis van een ervaringsdeskundige. De jonge dame die voor de groep staat heeft een heftig verleden, dat begon met een absente vader en seksueel misbruik door een familielid op haar achtste. Het diepe verlangen dat ze ervoer om geliefd te worden door een man, om een vader te hebben, leidde ertoe dat ze ontvankelijk was voor ongezonde relaties en uiteindelijk in de gedwongen prostitutie belandde. Met drugs en alcohol verdoofde ze haar gevoelens en lichaam om het werk te kunnen blijven doen en raakte verslaafd. Na een traject van uitstappen en terugval nam ze Jezus’ liefde aan en lukte het haar om blijvend prostitutie en haar verslavingen achter zich te laten. ‘God is mijn Vader, en Hij zal me nooit verlaten’.
In antwoord op een van de vragen uit de groep wordt het duidelijk dat wat haar is overkomen haar vertrouwen in mannen compleet heeft afgebroken. De vraag die daarop volgt en het antwoord zijn confronterend: “hebben mannen ooit hun excuses aan jou aangeboden?”. Ze neemt de tijd om goed na te denken; ze kan zich niet herinneren dat een man ooit zich verontschuldigd heeft tegenover haar. Dat is schokkend, en ongemakkelijk. En zo biedt deze man namens de mannen zijn excuses aan aan deze vrouw. Dat is een van de mooie en bijzondere dingen van de Muskathlon; deze groep mensen is een veilige groep voor de vrouwen die misschien voor het eerst hun verhaal delen en het spannend vinden, maar ook met mannen die zich kwetsbaar op durven stellen, en in het ongemak durven stappen om deze vrouwen te bemoedigen. Aan het eind nemen we de tijd om als groep nog even voor haar te bidden, en haar te zegenen in de uitdagingen die voor haar staan. Ze volgt op dit moment een studie om haar droom waar te kunnen maken; haar verhaal en worstelingen gebruiken ten goede, zodat ze veel anderen kan helpen die zich in haar situatie herkennen.
Direct hierop volgen twee presentaties over het werk van Scharlaken Koord. De eerste wordt gegeven door Marja, de manager van Scharlaken Koord, die meer deelt over de verschillende gebieden waarin ze werkzaam zijn en hun methode. De visie is een wereld zonder mensenhandel en gedwongen prostitutie. Om dit doel na te kunnen streven, hebben ze verschillende werktakken die hier allemaal een rol in spelen. Naast uitstapprogramma’s en maatschappelijke begeleiding, wordt er ‘outreach’ werk gedaan om via fysieke en digitale wegen sekswerkers te bereiken met het hulpaanbod, en wordt er preventie gegeven op middelbare scholen. Na de presentatie van Marja neemt collega Marijn het woord over, en neemt ons mee in de wereld van het digitale veldwerk. Deze tak is in 2017 in leven geroepen met als doel de sekswerkers die zich online aanbieden (of aangeboden worden) ook te bereiken met het hulpaanbod. Inmiddels is er een webcrawler ontwikkeld welke gebruikt wordt om namens Scharlaken Koord, maar ook voor andere hulpverleningsorganisaties in hun eigen werkgebied, geautomatiseerde sms-berichten te sturen. Het doel is om een landelijk netwerk te creëren waarbij iedereen een hulpaanbod ontvangt vanuit een organisatie die werkzaam is in hun regio.
Als onze hersenen al aardig vol beginnen te raken met informatie en feitjes, komt collega Matt om te delen over hoe de liefde van God de nodige genezing, vrijheid en herstel biedt voor vrouwen met een gebroken verleden, maar ook voor onszelf. Naast zijn werk voor Scharlaken Koord leiden hij en zijn vrouw een Spaanstalige kerk. Hij vertelt over dames die hij jaren geleden achter het raam heeft gesproken, die God’s liefde en herstel hebben ontvangen, en nu leider zijn in hun kerk. We hebben deze week veel verhalen gehoord van wanhoop, van gebrokenheid en terugval, maar hij biedt ook zijn perspectief. “Het is werk van de lange adem, het kost tijd, maar er zijn doorbraken!” Hij spreekt over het belang van identiteit, en hoe belangrijk dit is in de levens van de vrouwen, maar ook in ons eigen leven, als wij de liefde van God willen doorgeven aan anderen.
Na een korte break neemt Nanda, vrijwilliger en Muskathleet uit de 2022-groep, ons mee de Wallen op om te bidden. Dit is iets wat zij vrij recent zijn gaan doen met een groep vrijwilligers. Om te bidden voor zowel de vrouwen, maar juist ook de klanten die op de Wallen lopen. De deelnemers splitsen zich op in tweetallen en lopen in hun eigen tijd over en rondom de Wallen, om daar te bidden. Van daaruit lopen we door naar Crafted Stories, de social concept store van THDV, waar vrouwen die uitgestapt zijn een leer-werktraject kunnen volgen, en waar Hanneke, de jobcoach van Scharlaken Koord, iets meer vertelt over haar rol in het begeleiden van de vrouwen naar een nieuwe toekomst.
Na een warme maaltijd in de daklozeninloop (die op dat moment al gesloten is voor gasten) lopen we terug naar het kantoor, waar Irina een stuk van haar getuigenis gaat delen. De deelnemers hebben haar verhaal gevolgd vanaf Roemenië, en we merken dat een aantal het best spannend vinden om haar in het echt te ontmoeten omdat het op papier al zo indringend en heftig was. Maar het valt gelukkig ontzettend mee. De vrouw die voor hen staat is een vrouw die vol vuur en passie spreekt, met een hart dat overspoelt met liefde van en voor Jezus. Ze kan het liet laten om over Hem te vertellen. Ze wil het niet over haar verleden hebben, maar over de kracht van God in het hier en nu! Ze herinnert ons eraan dat onze gebeden krachtig zijn, en dat we in de autoriteit van Jezus lopen op de plekken waar we gaan. De gebeden die we die middag hebben gebeden terwijl we op de Wallen liepen, die hebben kracht!
Na afloop neemt ze uitgebreid te tijd om met elke Muskathleet individueel te bidden en hen te zegenen. Er worden woorden van bemoediging gesproken, en tranen vloeien. Pijnpunten en kwetsbaarheid krijgen de ruimte zodat er ook ruimte is voor herstel. Wat is deze vrouw een krachtig instrument in de handen van onze God!
Van hieruit gaan we door naar de Tabernacle, het gebedshuis van YWAM op de Wallen, waar we de dag eindigen met aanbidding en een devotion. We worden meegenomen in de uitnodiging van Jezus om als vrienden dichtbij Hem te komen en Hem dichtbij ons te laten komen. Een thema dat zowel in de getuigenissen als de verschillende aanbiddings- en devotionmomenten terugkwam, is de vrijheid die we vinden in God als we aan Hem gehoorzaam zijn en Jezus volgen, en de kracht en liefde die door ons heen werkt als wij ons daaraan overgeven om licht en leven te brengen in onze omgeving.