Cause:

Extreme armoede

Partner:

SAMEN TEGEN EXTREME ARMOEDE

Er leven meer dan 700 miljoen mensen onder de armoedegrens. Samen met hun gezin moeten zij rondkomen van minder dan $2,15 per dag. Door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne, en de voedselschaarste die hierdoor toeneemt, blijft dit aantal stijgen. Meer dan de helft van hen is kind.

FONDSWERFDOELSTELLING

Iedere deelnemer gaat de uitdaging aan € 10.000,- op te halen voor het werk van Compassion. Waarom we voor dit bedrag gekozen hebben? Heel simpel: met dit bedrag kunnen we een significant verschil maken in de levens van kinderen die leven in extreme armoede. Uit ervaring blijkt daarnaast dat dit bedrag voor bijna alle deelnemers haalbaar is.

WELKE SPORTEN

We geloven dat we onze grenzen mogen opzoeken als we echt een verschil willen maken. De Muskathlon vraagt daarom om een extreme sportieve uitdaging. Maar wel één die voor bijna iedereen haalbaar is als je je goed voorbereidt. 

 • Wandelen - 63 kilometer
 • Hardlopen - 21, 42 of 63 kilometer
 • Mountainbiken - 120 kilometer

Reisdata

De Muskathlon Ghana vindt plaats van 13 tot 21 oktober 2023. Als door een reden buiten de invloedssfeer van 4M en Compassion, de luchtvaartmaatschappijen geen tickets op de aangegeven data voor de meerderheid van de groep kunnen aanbieden, zal de start- en/of einddatum van de Muskathlon aangepast worden. Uiteraard zal dit tijdig gecommuniceerd worden.

Reissom

De kosten voor deze reis zijn € 2450,- Hierin is het volgende inbegrepen:

 • Vliegtickets
 • Accommodatie, transport en alle maaltijden
 • Inspiratieavonden en bijeenkomsten met o.a. trainings- en fondswerftips
 • Medische zorg tijdens de week
 • Het 'jaar van gerechtigheid', een geestelijk voorbereidingstraject op jouw reis
 • Het Muskathlon sportshirt

Niet inbegrepen is:

 • Eventuele extra kosten voor vaccinaties, sportmedische keuring, e.d.
 • Eventuele visakosten
 • Eventueel transport van je mountainbike
 • VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Deze is verplicht voor alle Compassion reizen.
 • Ontmoeting met je sponsorkind als deze niet woont in de buurt van de projecten die we bezoeken.

Programma

De Muskathlon is een traject van meerdere maanden (minimaal een half jaar) waarin we je willen helpen te leven in dienst van gerechtigheid. 

Het hoogtepunt is de Muskathlonweek, waarin je op reis gaat en wordt blootgesteld aan de rauwe werkelijkheid van extreme armoede. Zoals altijd zijn kinderen het eerste en grootste slachtoffer van armoede. Het werk van Compassion maakt voor hen een enorm verschil.

Ruim van tevoren gaat ons team op pre-scout om de reis voor te bereiden. Na afloop van deze pre-scout wordt het verdere programma van de reis hier gedeeld.

Waarom Ghana?

"We kunnen verhalen nog zo vaak vertellen, het raakt je pas écht als je het met eigen ogen gezien hebt."

De grootste uitdagingen in het noorden van Ghana zijn het gebrek aan schoon water en de enorme droogte. Er is weinig tot geen stromend water en de bevolking is afhankelijk van water uit troebele stilstaande plassen. De meest voorkomende ziektes zijn: diarree, malaria, huiduitslag, dysenterie en ooginfecties. Er zijn geen ziekenhuizen in de directe omgeving, waardoor er kilometers afgelegd moeten worden voordat ziektes behandeld kunnen worden.

Vanwege de droogte is het vrijwel onmogelijk om gewassen te telen. Ouders staan soms voor de onmogelijke keuze om hun kinderen thuis achter te laten, zodat ze in een andere regio kunnen werken. Dit kan maanden duren en heeft tot gevolg dat broertjes en zusjes voor elkaar moeten zorgen en kinderen niet altijd naar school gaan. Kinderen zijn genoodzaakt om zelf in voeding te voorzien; iets dat niet altijd lukt en daardoor leidt tot ondervoeding.
Nog steeds leeft bijna 25 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Bovendien heeft de houtkap ontbossing en woestijnvorming veroorzaakt. Ook het delven van goud legt een zware druk op het milieu. Het grondwater raakt vervuild en vruchtbaar akkerland moet wijken voor het graven van goudmijnen. De kleine boeren zijn hier de dupe van.

 • 31% van de bevolking heeft geen basis sanitaire voorzieningen
 • 23% van de bevolking leeft onder de armoedegrens
 • 1 OP DE 22 kinderen overlijdt voor het 5e levensjaar

Wat is een muskathlon

Deelname aan een Muskathlon verandert je leven voorgoed. Gedurende een traject van meerdere maanden word je niet alleen klaargestoomd om een sportieve prestatie te leveren, maar helpen we om te leven in dienst van gerechtigheid. Muskathleten zijn geen topsporters of superhelden, maar doodgewone mannen en vrouwen die niet anders kunnen dan helpen wanneer een situatie daar om vraagt.

Bekijk video
Doe mee en kom in beweging

Enthousiast geworden?
LAAT JE GEGEVENS ACHTER en wij nemen contact op

Meer weten over de Muskathlon?
Wij nemen graag contact met je op